История

Тук е мястото да напомним за паметното начало на организирания пловдивски футбол. Учениците от славната Мъжка гимназия основават Въздържателно спортно дружество и 12 март 1912 година се смята за рождената дата на „Ботев“. 20 септември 1921 година – учредително събрание на ентусиасти обява нов клуб с името „Марица“. Железничарски спортен клуб/ЖСК/ „Локомотив“ записва за начало 13 юни 1935 година. Другите три пловдивски клуба – „Септември, „Левски“ и „Ударник“ се обединяват и на 15 ноември 1947 година е регистриран и „Спартак“. После, както се казва – възход и падение, след това обратно – шампиони, купи, изпадане и влизане, драми и сълзи…
От своето създаване финансова компания „Етик Финанс” АД работи в подкрепа на добрите каузи. Тя е продължител на пловдивските традиции в популяризирането и подпомагането на футбола и спорта. Първата голяма проява е организирания юбилеен турнир за деца, който се проведе през 2014 година на Спортен комплекс „Оптимум” в Пловдив. Неговата реализация стана със съдействието на Зоналния съвет на БФС с председател Димитър Енчев, с неоценимата помощ на „Корпорация за технологии и иновации” АД и БНР – Радио Пловдив. Тук ценна е и помощта на Фондация „Футбол-94“, регистрирана в Пловдив преди повече от 20 години. Тя се ръководи от три основни цели: развитие на детско-юношесткия футбол, социална и здравна подкрепа на хора с принос в развитието на играта – футболисти и треньори, полагане грижи за цялостното развитие на футбола в България. Фондацията може да бъде подпомагана чрез дарения и завещания от физически и юридически лица. Първото дарение при нейното учредяване е направено от „Агробизнесбанк“ АД. Съставът на управителния съвет е от седем души, а негов председател е д-р ик. Петър Нейчев.
Основната цел на турнира е да си спомним за „Героите от САЩ`94” и да уважим най-доброто ни класиране на финали на Световно първенство – бронзови медали. Учредиха Купа и Награда за ежегоден детски турнир „Героите от САЩ`94”, а тази година – 2016-та, се реши купата да бъде посветена на 50-годишния юбилей на Христо Стоичков. Затова и детските двубои в Пловдив ще се състоят в дните, когато се провежда бенефисът на големият български футболист – 20 и 21 май.