Фондация „Футбол ’94“

Фондация „Футбол – 94“ е регистрирана с Решение No8117 от 14.09.1994 г. в гр. Пловдив с Управителен съвет в състав: д-р ик. инж. Петър Нейчев, Гинко Ализотов и Румен Нанов. 

Основни цели на фондацията са: 

  1. Подпомагане развитието на детско–юношеския футбол в страната. 
  2. Социално и здравно подпомагане на професионалните футболни състезатели. 
  3. За цялостното развитие на футбола в страната. 

Фондацията може да бъде подпомагана чрез дарения и завещания от физически и юридически лица и от други източници. 

Пожертвования могат да бъдат направени безусловно или с условие. Когато дарителят желае с дарението да бъде учредена награда, стипендия, специализиран фонд или други подобни, той може да поиска наградата, стипендията или фондът да носи неговото име или друго, определено от дарителя наименование. 

Предмет на дарение могат да бъдат пари, движими вещи и недвижими имоти, произведение на изкуството и културата, научно–изследователски и технологически продукти и други, които се вписват в специален регистър. 

Фондация „Футбол`94“ стимулира и подкрепя младите хора още в най- ранна детска възраст, учи ги да уважават и обичат България и българското. Съвместно с финансовата компания „Етик Финанс” АД е продължител на пловдивските традиции в спонсорирането и подпомагането на футбола и спорта. 

Фондация „Футбол-94“ е инициатор за провеждането на някои от най- популярните и масови футболни турнири в Пловдив. По повод 20- годишнината от големия успех на нашите национали на Мондиал – 94 в САЩ, фондацията пое организацията и провеждането на юбилеен турнир 

„Героите от САЩ-94“ за най-малките привърженици на великата игра, родени през 2002 година и които никога не са взели участие в организирани първенства. В първата надпревара през 2014 година бяха определени за участие 8 състава с опция в бъдеще да се увеличи броят на участниците. 

„Географията“ на отборите беше доста разнообразна – освен от областния център се регистрираха отбори от Карлово, Панагюрище, Калояново, Цалапица, Строево. Специални послания при откриването на юбилейния футболен турнир най-малките получиха от две от легендите на САЩ-94 – Красимир Балъков и Ивайло Йорданов. Като при всяка една турнирна битка бяха раздадени награди както за класирания на първо място отбор „Оптимум“ от Пловдив, така и за най-добри играчи на отделните позиции, също и за най-техничен и полезен играч. Специална награда грабна и най-добруят треньор Мусти Мехмедов. 

Истинска радост за малките футболисти допринесе и факта, че спечелените награди бяха връчени от редица известни и признати имена от пловдивската футболна арена като Георги Василев – Гочето, Георги Попов – Тумби, Георги Георгиев – Гецата, както и от заслужили деятели на футболната игра в града под тепетата като генерал Димитър Стоилов – дългогодишен председател на ФК „Спартак“, Иван Занев, Димитър Енчев… 

Следващият голям футболен турнир, организиран от Фондация „Футбол- 94“, отново бе с бранда „Героите от САЩ-94“, като в него обособен акцент бе 50-тата годишнина на Христо Стоичков – футболист със значителен принос и към пловдивския футбол. Сега фондацията предприе една по- широка масова разгласа на турнира с цел да получи и по-солидна подкрепа и от други организации и институции. Целта беше да се създаде пловдивски мултимедиен продзукт „Героите от САЩ-9“. 

В началото беше изработен сайт и страници в социалните мрежи и в други интернет форми като канал в You Tube за отразяване на турнирите. За първите прояви бяха подготвени и издадени самостоятелни уики-книги и ДВД, които са с възможност за разширяване и добавяне след всяко едно събитие, свързано с бранда „Героите от САЩ-94“. Софтуерната фирма ИТ Академия се присъедини с готовност за подготвянето на мобилни приложения, достъпни за все по-голям кръг почитатели на играта чрез своите смартфони, за да може продуктът да се чете и вижда отвсякъде. 

Уики-книгите бяха качени на диск и заедно с видеоматериали както от Мондиала, така и от детските футболни турнири беше изработено ДВД, 

което беше тиражирано заедно с последната книжа за „Героите от САЩ- 94“. 

Още в зората на своето създаване Фондация „Футбол-94“ намери много добра подкрепа и от запалените привърженици на кръглата топка, членове на Елитния спортен клуб „Морски сговор“ в Пловдив. Два пъти седмично – в дъжд и мъгла, в студ и сняг – около 25-30 души с почти професионален ентусиазъм гонят топката по откритите игрища на стадион „Пловдив“. Следват поредица от срещи, а поводи за това колкото искаш… 30 години от шампионската титла на „Ботев“ и легендата Динко Дерменджиев – Чико извежда ветераните от жълто-черния клуб срещу „Морски сговор“. И нищо, че мотото на сговора е: „Ние спортуваме, забавлявайки се“, битката на терена е ожесточена. Особено впечатляваща е и една от масовите футболни прояви, зад която отново стои фондацията: Турнир на финансовите институции. В него 11 мъжки и 4 женски отбора се включват в надпреварата, а броят на зрителите на тези аматьорски мачове сигурно днес би бил мечта на някои отбори от първата ни лига. 

Клуб „Морски Сговор“ организира и своя първи международен футболен турнир на 08 октомври 2016 г. На стадион „Пловдив“ в него вземат участие отбори от съседни страни /“Аджилар“ – Турция/, както и други наши отбори като „Старите дихатели“ от Златоград, после към тях се присъединява и отборът на Битоля. 

Членовете на „Морски сговор“ със съдействието на фондацията изиграват и специален мач по време на честването на 50-годишнината на Христо Стоичков с ветерани от пловдивските клубове „Ботев“, „Локомотив“, „Спартак“ и „Марица“.