post

Посланията на САЩ’94: Димитър Пенев

Много мислихме преди да изберем с кое послание да стартираме и решихме, че безспорно на първо място трябва да сложим треньора на националите ни през 1994 – Димитър Пенев.

Димитър Пенев като футболист

Димитър Пенев като футболист

Димитър Пенев като футболист 1974

Димитър Пенев 1974

Димитър Пенев, треньор на „лъвовете“ в САЩ-94:

  „Вместо да откриваме наши таланти,  гоним дивото в чужди страни!“

 Визитка: Някои журналисти му лепнаха подигравателното /според тях/ „Стратега от Мировяне“, но с времето си то се изпълни с уважение към роденият през 1945 година специалист. С годините Пената стана един от най-титулуваните български футболисти и треньори, носител на всички купи и медали от нашето първенство, за които се сетите. Като треньор можете да го намерите в коя ли не точка от Димитровград до Суадитска Арабия, където спечелва и купа – „Свещените седем джамии“. Носител е на орден „Стара планина“ – първа степен, почетен гражданин на София, почетен президент на ЦСКА.  Обявен е за треньор №1 за ХХ век на България. А бе, стратегът си е Стратег!

Димитър Пенев 1994

Мисията:  За него футболът е призвание и съдба, за постигнатото в спорта той търси началните корени там, в село Мировяне, в онези бедни следвоенни години. Тогава борбата със земята е най-важна и детските игри са заменени през повечето време с всекидневен труд. Затова на първо място във факторите, които са предопределили по-късно неговия житейски път и успехите в спорта, той поставя наученото от родителите си – постоянство и търпение, влагане на максимум усилия за постигане на поставената цел.Пенев и Стоичков

 Това – амбицията да се постигне възможно най-доброто както със собствените сили, така и в колектив /независимо дали става дума за семейството или за отбора/ вече се доразвива и в добрите футболни школи, където започва да тренира. Началото на футболната му кариера е в края на 50-те години, когато започва в столичния „Локомотив“, там играе няколко години и преживява радостта от първата в живота си шампионска титла.   След това, през 1964 година вече облича червената фланелка на ЦСКА и цели 13 години е неизменен титуляр в състава на армейците. В отборното първенство на „А“ група има изиграни 364 мача и е отбелязал 25 гола. В националния отбор има участие в 90 срещи с два отбелязани гола.

Димитър Пенев ЦСКА

  Като главен селекционер на българския национален отбор той го извежда да четвъртото място на Световното първенство в САЩ-94, което засега е най-високото постижение на наши футболисти на подобен форум. Може да звучи книжно, но за Пената успехът в САЩ го изпълва с чувството за изпълнен дълг. Изненадващо или не чак толкова, но трагичният фалстарт с Нигерия не е обезверил момчетата, а напротив – действа като стимул за следващата среща с Гърция. Вместо да им чете „конско”, просто Пенев им казва: „Било каквото било. Забравете този мач и мислете за следващия, той е важният за нас. И бъдете уверени, че победата ще бъде наша. Не един и два пъти сме побеждавали съседите, така ще бъде и сега.“

И Пеневата чета експлодира, лъвовете като на шега прегазват Гърция с 4:0,  идва ред на фаворизираните от самия Пенев отбори на Германия, Аржентина и Мексико, които се настаняват на зрителската скамайка. Щастието спохожда адзурите на полуфинала, като им дарява френски съдия, който има способността да не вижда явни нарушения в наказателното поле, нищо че е в края на кариерата си. Иначе при онази моментна форма на бразилците, можеше и златото да прелети океана в посока Европа – летище София.

Димитър Пенев треньор    

Маратонът на нашите в САЩ трае почти месец – от 21 юни до 16 юли, а и с времето на непосредствената подготовка и приятелските срещи, стават повече от два месеца, през които националите ни се следят под лупа от медии и клюки, снимки край басейни и игра на карти, слухове за почерпки и храна в отровата обикалят между жълти и сериозни издания. От „Разпни ги“ до „Осанна“, от „Обратно у дома, пълни нули“ до „Слава на героите“ цепят родното публично пространство. Но Пенев като че ли бе най-бесен на онзи журналист, който беше написал „експертно“, че играта на нашите е „организиран хаос“. Като оставим настрана факта, че играчи като Стоичков, Лечков, Балъков и сие са водещи в големи европейски отбори, то самият кайзер Франц Бекенбауер признава, че хаосът бил в играта на техния, германския отбор.     

Посланията: Сега, от своите 70 години, Пенев обръща внимание на работата с подрастващите. Що се отнася до  броя на чужденците у нас, определя въпросът като деликатен и труден. В световния футбол е доказано, че само със свои играчи почти е невъзможно да се направи висококласен отбор. Но ако ще вземат чужди футболисти, те явно трябва да са с една класа над собствените. Нашата „А“ група гъмжи от чужденци, но с малки изключения не са нищо повече от нашите, пък  техните пари са много повече. В по-долните групи, най-вече при юношите, ако щете в селските отбори, ще намерите много Стоичковци, Лечковци, Балъковци и пр. Но някой трябва да ги наблюдава многократно, да се занимава с тях. Това не става, защото за някои специалисти просто е обидно да отидат там. Затова вместо да откриваме и налагаме нашите български таланти,  гоним дивото в чужди страни.